Brandend maagzuur? Misschien wel juist tekort maagzuur!

Een naar gevoel in je maag? Maagzuur wat omhoog komt? Een stinkende adem? Oprispingen? Boeren? Vaak hees? Standaard Rennies in je tas? Lees even verder!

Het voelt heel vervelend en je denkt al snel dat je teveel maagzuur hebt wat de klachten veroorzaakt. Zelfs de huisarts zal je snel een maagzuurremmer voorschrijven omdat niet verder gekeken wordt.

Vaak is de oorzaak niet teVEEL maagzuur maar juist een teKORT! Je kunt je voorstellen dat maagzuurremmers hier een averechts hebben aangezien en het juist belangrijk is om het tegengestelde te gaan bereiken. Meer maagzuur! Ipv minder.

De spijsvertering begint al in de mond, daar maak je amylase aan. Dit enzym zorgt voor het verteren van koolhydraten. In je maag worden er sappen aan toegevoegd, dit moet zuur genoeg zijn om door te mogen naar de dunne darm. Heb je tekort maagzuur dan duurt de vertering langer, het kost meer moeite en je eten blijft te lang in de maag waardoor het kan gaan gisten. Dit veroorzaakt oa bovengenoemde klachten. En heel logisch: het heeft invloed op de verdere vertering dus darmen hebben er ook last van!

Daar komt bij dat het proces van B12, wat in de maag opgenomen moet worden, niet goed werkt. B12 is belangrijk bij oa energiehuishouding, herstel & ontgifting.

Met de leeftijd neemt nl. de aanmaak van maagzuur af. Hierdoor krijgen oudere mensen klachten van te weinig maagzuur, die dus lijken op klachten van te veel maagzuur. Dat is ook de reden dat wanneer je ouder dan 50 bent je minder goed zware maaltijden kunt verteren. Nu snap je ook waarom er zo veel oudere mensen zijn die maagzuurremmers nemen of krijgen voorgeschreven.

Afname maagzuur met leeftijd

Maar ook mensen die veel stress hebben maken minder maagzuur aan. Om maagzuur aan te kunnen maken en daarmee goed te verteren moet je in de rust- en verteerstand staan. Deze treedt op wanneer het parasympatische zenuwstelsel de overhand heeft. Wanneer het sympathische zenuwstelsel actief is en je dus in de vecht-vluchtstand stand staat, komt de vertering tot stilstand. Want als je moet vechten of rennen voor je leven heeft verteren even niet de hoogste prioriteit.

Ga je dus eten op een moment dat je stress hebt, dan zul je eten niet goed verteren, doordat je te niet voldoende maagzuur aanmaakt. En voldoende maagzuur is cruciaal voor een goede vertering.

Een andere oorzaak voor een gebrek aan maagzuur is een magnesiumtekort. Magnesium is een mineraal dat bij wel 300 processen in ons lichaam gebruikt wordt. En wanneer we stress hebben wordt dit mineraal in hoge mate verbruikt. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Extra suppleren kan geen kwaad, maar neem geen hoge dosissen in een keer, want er kan maar zoveel tegelijk worden opgenomen.

Ook kan chronisch alcoholgebruik het maagslijmvlies doen afnemen en daardoor verminderde uitscheiding van maagzuur veroorzaken.

Verder is het zo dat mensen met een te traag werkende schildklier of de auto-immuun schildklierziekte Hashimoto vaak te weinig maagzuur aanmaken en daar dus vaak gevolgen van ondervinden.

Wanneer je te weinig maagzuur aanmaakt loop je dus een hoger risico op de maagbacterie Helicobacter Pylori. Bij veel mensen is deze bacterie aanwezig in de maag, maar wordt die in toom gehouden door voldoende maagzuur. Maar de H. Pylori bacterie is een erg slim beestje. Deze zorgt er nl. ook voor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Zo kan die zijn leefomgeving nog beter in stand houden. Hierdoor kun je uiteindelijk maagzweren of erger maagkanker krijgen. Dus de reguliere remedie met maagzuurremmers, geeft weliswaar wel verlichting van de klachten, maar maakt de problemen alleen maar groter.

Daarom is het beter om eerst te kijken naar de vertering en vooral ook stress; daarmee kan je een hoop ellende voorkomen.

Wat kun je zelf doen?
– Pas je voeding aan (verminder suikers, bewerkte voeding, alcohol, geen zuivel> werkt verzurend)
– Geen koffie op de nuchtere maag drinken
– Toevoegen van meer groenten & fruit en juist wel de zure zoals sinaasappel
– Eet niet te vaak zodat je maag rust krijgt om meer maagzuur te produceren
– Niet drinken tijdens het eten, dit verdund en er is meer maagzuur nodig om te verteren
– Vul tekorten aan met oa suppletie
– Verminder stress (doe eens een ademhalingsoefening!)
– Gebruik essentiële oliën zoals Peppermint, Gember & DiGize >> @ioliemarije

Het kan even duren voor je echt iets merkt maar zet door! Heb je echt veel last dan kan een lepel rauwe havervlokken helpen om te neutraliseren bij acute klachten.

Wil jij testen of je een tekort maagzuur hebt?

  • Zorg dat je nuchter bent. Het beste kun je dit doen in de ochtend.
  • Voeg een afgestreken theelepel baking soda toe aan 250 ml water en roer even door.
  • Drink alles in een keer op.
  • Zet een timer op 5 minuten en kijk wanneer je moet boeren.
  • Tussen 0-2 minuten een boer, betekent voldoende maagzuur.

Of door het enzym Betaïne HCL toe te voegen. Je kunt via Vitakruid heel makkelijk een test setje bestellen van 10 tabletten. Doe dit wel onder leiding van een orthomoleculair therapeut. Je kunt me altijd een bericht sturen! Gebruik de code ‘Puur22’ voor 10% korting bij Vitakruid.

Wil je weten hoe jij er verder voor staat qua vitaminen/mineralen/verzuring/maag&darmgezondheid?
Maak dan een afspraak voor een EMB test!

Aanbevolen blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *